top of page

Φροντίδα των κοσμημάτων

CONTACT.png
YESline-400-down_edited_edited.png

Το να φροντίσετε τα κοσμήματά σας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση, τάξη και πολλή αγάπη!
Ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι είναι αδύνατο να αποφύγετε τη φυσιολογική φθορά των κοσμημάτων σας από την καθημερινή χρήση.
Χωρίς να στερείστε τη χαρά να φοράτε τα αγαπημένα σας κοσμήματα, για να διατηρηθεί η όμορφη εμφάνισή τους και για να τα προφυλάξετε από τη φθορά όσο το δυνατόν περισσότερο, χρειάζεται να τα μεταχειρίζεστε με σχετική προσοχή.

 

-    Καλό είναι να αποφεύγετε να τα φοράτε κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, στην σάουνα, στην πισίνα και στο ντους, στην παραλία και ενώ κάνετε μπάνιο. 
-    Όταν πιέζετε αντικείμενα με δύναμη όταν φοράτε δαχτυλίδια, όπως το τιμόνι του αυτοκινήτου ή του ποδηλάτου μπορεί να προκαλέσετε γρατζουνιές ή θραύση των ευαίσθητων μεταλλικών δακτυλίων. 
-    Αποφύγετε να λυγίζετε, τρίβετε ή τραβάτε αλυσίδες σε βραχιόλια, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια. 
-    Προστατεύστε τα κοσμήματα σας από την άμεση επαφή με αρώματα, μακιγιάζ, σπρέι μαλλιών, βαφή μαλλιών, έλαια, κρέμες, διάφορα μέσα καθαρισμού, χημικά, αλάτι, χλώριο και οτιδήποτε χημικό και όξινο. Δημιουργεί διάβρωση που συνήθως επηρεάζει το χρώμα του μετάλλου.
-    Αποθηκεύστε κάθε κόσμημα σε ξεχωριστό κουτί ή υφασμάτινο πουγκάκι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας το οποίο, σε συνδυασμό και με άλλους εξωγενείς παράγοντες, πολλές φορές γίνεται η αιτία να θαμπώσουν, να μαυρίσουν ή να αλλοιωθεί το χρώμα τους. Επίσης, το να τα αποθηκεύετε ξεχωριστά, αλλού τα χρυσά, αλλού τα ασημένια, αλλού τα ροζ κτλ. Με αυτόν τον τρόπο τα προστατεύετε ώστε να μην οξειδώνονται τα διάφορα μέταλλα μεταξύ τους και να δημιουργούνται μαύρα στίγματα ή αλλοίωση στο χρώμα του μετάλλου.
-    Αποφύγετε να τα αφήνετε εκτεθειμένα σε υγρά περιβάλλοντα, όπως το μπάνιο. 
-    Προσπαθήστε να τα προστατεύετε από χτυπήματα σε σκληρές επιφάνειες, γιατί υπάρχει φόβος να παραμορφωθούν και να προκαλέσετε στον εαυτό σας τραυματισμό. 
-    Για τον περιστασιακό καθαρισμό χρησιμοποιήστε ένα μαλακό βαμβακερό πανί.


Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, με το αντίστοιχο κόστος, μπορείτε να ανανεώσετε το φινίρισμα των κοσμημάτων σας, να απομακρυνθούν οι φθορές, όπως γρατζουνιές ή θαμπάδα και να ξαναγίνει σαν καινούριο!

Επιχρυσωμένο – επιπλατινωμένο – επιροδιωμένο ασήμι

Η επιχρύσωση, επιπλατίνωση, επιροδίωση είναι είδη επιμετάλλωσης κατά την οποία με ηλεκτρόλυση εφαρμόζεται μία λεπτή στρώση χρυσού, πλατίνας ή ροδίου πάνω στην επιφάνεια του αντικειμένου μας. Αυτή η διαδικασία επηρεάζει το χρώμα και όχι το υλικό του εκάστοτε αντικειμένου.
Η επιχρύσωση με κίτρινο χρυσό μας δίνει κίτρινο χρώμα.
Η επιχρύσωση με ροζ χρυσό μας δίνει ροζ χρώμα.
Η επιχρύσωση με λευκό χρυσό μας δίνει λευκό χρώμα, δηλαδή το χρώμα του λευκόχρυσου.
Η επιροδίωση μας δίνει μαύρο χρώμα.
Επειδή η στρώση του χρυσού που εφαρμόζεται στην επιφάνεια του αντικειμένου μας είναι πολύ λεπτή, είναι φυσιολογικό να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν το φοράμε συνέχεια και σταδιακά να εμφανίζεται το αυθεντικό χρώμα του υλικού κατασκευής του κοσμήματος.
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να επαναλάβουμε τη διαδικασία επιμετάλλωσης, με το αντίστοιχο κόστος, ώστε να επανέλθει το κόσμημα στην αρχική του κατάσταση.

Επαργυρωμένο ασήμι

Στην επαργύρωση, ένα ακόμη είδος επιμετάλλωσης, εφαρμόζεται μία λεπτή στρώση ασημιού πάνω στην επιφάνεια του αντικειμένου μας. Αυτή η διαδικασία αποδίδει στο αντικείμενο το χρώμα του ασημιού και στην περίπτωση όπου το υλικό κατασκευής είναι από ασήμι, αποτρέπει την οξείδωση, δηλαδή το λεγόμενο μαύρισμα του ασημιού που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου και διατηρεί την επιφάνεια λαμπερή και φωτεινή.

Ματ φινίρισμα


Το ματ φινίρισμα είναι ένα είδος επεξεργασίας φινιρίσματος του μετάλλου. Με την καθημερινή τριβή, ειδικά στα δαχτυλίδια, το ματ τείνει να γίνει γυαλιστερό με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, απλά, εύκολα και με το αντίστοιχο κόστος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία φινιρίσματος του κοσμήματος.

bottom of page